Woehoe!! Een gesprek bij de Raad!!
Ein-de-lijk!! Na ongeveer 9 maanden wachten (tja, hoe typisch, een zwangerschap lang) kregen we gisteren dan eindelijk dat langverwachte telefoontje. Of de raadsmedewerker me even mocht storen om een afspraak in te plannen... Natuurlijk!!

De beste man klonk erg vrolijk en open, dat is alvast een heel goed begin! In verband met vakanties moeten we nog wel eventjes wachten, maar hé, we hebben iets in de agenda staan! 24 augustus mogen we ons melden op het kantoor in Rotterdam. Een in-te-werken collega is bij het gesprek aanwezig. Voor ons helemaal prima, wellicht scheelt dat weer wachten voor de mensen achter ons.
Wat houd zo'n gesprek eigenlijk in? En waarvoor dient het? Sowieso zijn we er niet met één gesprek. Vooralsnog heb ik begrepen dat het 3 à 4 gesprekken zijn, waarvan er eentje bij je thuis plaats vind. Ze noemen het dan ook een gezinsonderzoek. Ik heb het volgende op de website van Stichting Adoptievoorzieningen gevonden:
De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de minister van Veiligheid & Justitie over het geven van de beginseltoestemming. Tijdens het gezinsonderzoek kijkt de Raad voor de Kinderbescherming naar de gezinssituatie en de wensen en beweegredenen om te adopteren. Doel van het onderzoek is zicht te krijgen op de geschiktheid om een adoptiekind op te voeden. Het onderzoek bestaat uit een aantal gesprekken. Het rapport en het advies worden met de aspirant-adoptieouders besproken. In de landen van herkomst wordt het gezinsrapport onder andere gebruikt om te bepalen welk gezin het meest geschikt is om een adoptiekind in te plaatsen.
Met een beginseltoestemming kunnen wij écht gaan adopteren. Over de beginseltoestemming zegt de Stichting Adoptievoorzieningen het volgende:
Het ministerie van Veiligheid & Justitie besluit op basis van het gezinsrapport en het advies van de Raad voor de Kinderbescherming om wel of geen beginseltoestemming te verlenen. Daarmee krijgen aspirant-adoptieouders al dan niet toestemming om een kind uit het buitenland te adopteren. De beginseltoestemming is vier jaar geldig en kan op verzoek, na een aanvullend gezinsonderzoek, voor vier jaar verlengd worden. Het hebben van een beginseltoestemming betekent niet dat aspirant-adoptieouders daarmee het recht op bemiddeling en adoptie krijgen.
We gaan het gezinsonderzoek in ieder geval met een gerust hart in. We denken dat dit wel goed zal komen. Ook al is en blijft het allemaal heel erg spannend. Het onderzoek zal (denken wij) ongeveer twee maanden duren, dus we zullen pas klaar zijn, eind oktober. We zijn van plan om ook over de gesprekken het één en ander te schrijven, dus er zal wat meer bedrijvigheid zijn op het blog de aankomende maanden...
Voor nu gaan we maar weer flink aan de slag met de verbouwing. Zou leuk zijn als alle gaten in het huis dicht zijn voordat de Raad op bezoek komt ;-) Maar ach, anders hebben we een prachtig bakhuis/kantoor om te laten zien!!
Weten wanneer we iets nieuws schrijven?
Je krijgt een mailtje wanneer we iets nieuws plaatsen... Meld je hieronder aan met je e-mailadres. Handig!!